Danmark har altid været en frontløber når det kommer til vedvarende energi, hvor vi i årtier har været førende inden for blandt andet vindenergi. Og selvom solskinsdagene ikke er talrige over det danske land, så er udbredelsen af former for solenergi også udbredt. Målet er, at Danmark i 2020 skal få dækket 30 procent af energiforbruget af vedvarende energi, hvilket må siges at være optimistisk. Men hvad ligger bag de forskellige former for grøn udnyttelse af energi.
Metoder når det kommer til vedvarende energi
En af de mest udbredte metoder, når det kommer til vedvarende energi, er som nævnt vindmøller. Vindmøller har opnået en forrygende udvikling de seneste år. Det er blandt andet blevet muligt at øge mængden af elektricitet der kan dannes fra én enkelt vindmølle med helt op til 1000 husstande. For kun få år siden var det nemlig kun muligt for en industriel vindmølle at producere energi til ca. 200 husstande, et tal der i dag er helt oppe på 1150 for nogle af de største og mest udbredte vindmølletyper. Vindmøller fungerer kort sagt ved, at vingerne ved hjælp af vind drejer rundt, hvilket får en generator inde i vindmøllehuset til at generere energi. Vingerne af ofte lavet af særligt let materiale, såsom kulstof. Den store fordele ved vindmøller er, at de kan placeres i områder, hvor der ikke er særligt tæt befolket såsom på havet. Her er de nemlig ikke til gene for nogen.
Solceller og solfangere er den nok anden mest populære form for vedvarende energi både i Danmark og på globalt plan. Her er der både tale om solfangere, der bruges til fjernvarme og opvarmning af huse. Solceller benyttes til produktion af elektricitet. På Ærø kan man blandt andet opleve Danmarks største solcelleanlæg! Solceller fungerer ved, at der er en lang række celler på en plade, heraf navnet, der er udviklet til at omdanne solens varme og UV-stråler til energi. Selvom solceller er en af de mest benyttede former for grøn energi, så udgjorde den kun en lille andel på 1,5 % af Danmarks samlede energiforbrug i 2014.
Ulemper ved vedvarende energi
Selvom vi er nået langt, så er der stadigvæk lang tid før, at vi når et punkt, hvor vi bliver fuldstændig uafhængige af fossile brændstoffer såsom kul og olie. En af de største ulemper, ved blandt andet vindmøller og solceller, er forsyningssikkerheden. Det er ikke sikkert at blæser hele døgnet rundt og solen titter ikke altid frem bag skyerne. Derfor arbejder forskere fortsat på at opfinde metoder, hvorpå den indhentede energi kan opbevares til senere brug – f.eks. den elektricitet produceret af vindmøller om natten. Fremtiden byder sandsynligvis på, at vi alle skal have installeret et batteri, som vi kender dem fra mobiltelefoner, på væggen i vores kælder eller garage. Dette store batteri har til mål at opbevare energien således vi ikke behøver at få el fra et lokalt kulkraftværk eller lignende. Et af disse former for batterier er allerede på vej ud på markedet, men der er stadig lang vej endnu, før de bliver udbredt.
Én ting er dog sikker – selvom der er lang vej endnu, så er Danmark godt i front, når det kommer til vedvarende energi.
Kilde: SparEnergien.dk