Friend

NOKIA

Nokia: Vi er klar med 5G netværk i 2020

Europa kan måske igen være frontfigur når det gælder mobilnetværk og teknologi. For finske Nokia, har netop meddelt, at de er klar med et 5G netværk allerede i 2020.

Direktør for verdenens tredjestørste producent af mobiludstyr finske Nokia, har netop offentliggjort, at de går ind i kampen om det lynhurtige 5G netværk. Deres plan er at lancere det under EM i fodbold i 2020.

5G netværket vil angiveligt kunne downloade en spillefilm i 3D kvalitet på under seks sekunder. Det vil være altafgørende i fremtiden i henhold til maskiner og teknologi, hvor fx selvkørende biler og deres reaktionsevne, samt robotters evne til at kommunikere med hinanden, alt sammen vil være langt hurtigere end i dag, og derved få en gevaldig optimering. Denne optimering af mobilnetværket og derved industriens evne til at udvikle sig endnu mere, vil kunne have store innovative følgere.

Derfor ser vi alle spændt på udmeldingen fra Nokia, som Direktør Markus Borchers skrev på sin officielle Nokia-blog. ”Nokia foreslår at skabe et brag, ved at rulle det første kommercielle 5G-netværk ud, med de fulde specifikationer, under europamesterskaberne i fodbold 2020.”

Udover Nokia er der også andre store mobiludstyrsproducenter i verden. Ericsson og kinesiske Huawei, som begge ligger placeret lige over Nokia, når det gælder hvem der er størst på markedet, har også udtalt at de vil være med i en lancering af 5G-netværk, men hvornår vides ikke. Nokias planlagte opkøb af fransk-amerikanske Alcatel Lucent, vil øge Nokias markedsandel og bringe Nokia op som nummer to i verden, lige efter Ericsson.

Derudover har Sydkoreanske KT Telecom også meldt ud at de vil være førende på denne industri. De har nemlig planlagt at åbne et 5G-netværk allerede ved vinter-OL i 2018. Ligeledes har den japanske telegigant NTT Docomo også meldt ud, at de vil være klar med et 5G netværk, ligeledes ved OL men ved sommer-OL i Tokyo.

Europa tilbage i top

De er derfor godt med ude østen, men Nokias udmelding vil forhåbentligt bringe Europa tilbage på landkortet, når det gælder udvikling af mobiludstyr. Markus Brochers skriver derfor således videre på sin blog, ”Den europæiske mobilindustri har en stærk historie inden for fornyelse og udvikling af nye tjenester, men halter for tiden efter andre udviklede markeder, hvad angår næste generations netværk. Et bæredygtigt 5G-økosystem er nødvendigt for, at hjælpe med at skubbe Europa tilbage i fronten for den globale mobilindustri.”

Alle tekniske detaljer for et fremtidigt lynhurtigt mobilnetværk mangler stadig at blive fastlagt. På den måde virker alle telefonmaster og ligeledes udstyr ikke sammen endnu, men 5G-netværket er blevet produceret. Nu skal det blot sættes sammen.

Tingenes Internet” bliver det lynhurtige 5G netværk kaldt, og det er der da også en begrundelse til. Som sagt vil det nye superhurtige 5G-netværk være med til at skabe forbindelser ikke bare til mobiltelefonen, men til industrien som vil kunne øge effektivitet, produktion og meget mere, på rigtig kort tid. Mobiltelefoners teknologi vil sandsynligvis ligeledes blive ændret, og mobilabonnement priser vil sandsynligvis også svinge lidt, alt efter hvilken type netværksforbindelse mobilen kan trække.

Alt i alt bliver det spændende at se udviklingen de næste par år, og se hvordan teleudbyderne her hjemme forholder sig til den nye, lynhurtige forbindelse.

Hvad mener du?