Friend

a-kasse

Hvilke A-kasser kan du melde dig ind i?

Principielt har man muligvis tendens til at tænke, at man kan melde sig ind i alle A-kasser. Det kan man i princippet principielt også godt. Dog afhænger det hos nogle A-kasser af, hvilken branche du kommer fra. Nogle A-kasser er åbne overfor alle erhverv, mens andre er specialiseret i deres kunders branche.

Hvorfor skal du overveje hvilke A-kasser du kan melde dig ind i?

Der findes flere rigtig gode grunde til at melde dig ind i en a-kasse med eventuelt tilhørende fagforening. Hvis du for eksempel rager dig uklar med din chef eller lignende og er i tvivl om dine rettigheder er det en rigtig stor fordel at have en fagforening i ryggen. Det kan være en fyring på et grundlag, som du er tvivl om er juridisk i orden eller lignende. Det kan også være hvis du blive uretmæssigt fyret på grund af graviditet, sygdom eller lignende.

A-kasser er til gengæld gode at være medlem af, hvis du en dag står og er arbejdsløs. Her opnår du en økonomisk sikring fra den dag du bliver ledig. A-kasse satsen er væsentlig højere end for eksempel den offentlige økonomiske støtte, kontanthjælp. Dog gælder der nogle regler for at opnå retten til dagpenge fra a-kassen. Du skal for eksempel have været meldt ind i mindst et år før du kan opnå retten til dagpenge.

Som nævnt tilbyder visse A-kasser medlemskab for alle erhverv (se f.eks. på https://akassefinder.dk/). Andre har begrænset sig og tager for eksempelvis kun kunder ind med baggrund inden for salg, marketing og så videre. Hvis du finder en a-kasse som understøtter dit erhverv er det naturligvis en fordel at vælge denne, da folkene bag har stor viden og erfaring på dit erhverv. På den måde kan du være sikker på at få nogle folk i røret som kan sætte sig klart ind i din situation når det brænder på.

Studerende og A-kasser?

Når du er studerende er det en rigtig god idé allerede at begynde at tænke på A-kasser nu. Det kan muligvis være svært at forholde sig til allerede nu, da det ingen indflydelse får for dig her og nu. Grunden til at det er vigtigt, er at du også som studerende skal være meldt ind i en a-kasse mindst ét år før du opnår retten til dagpengesatsen for nyuddannede som er på omkring 14 500 kroner. Når du har haft din sidste eksamen og det næste projekt er at finde et job er man desværre ikke altid heldig at finde et i første forsøg. Et andet tilfælde kunne være at du først skal starte på dit nye job i august (altså efter sommerferien) og her vil det være rart at have en indkomst i månederne op til. Den gode nyhed er at det ikke koster dig noget at være meldt ind i en a-kasse som studerende. Størstedelen af alle A-kasser i Danmark har gratis medlemskab for studerende. Det er derfor ikke en ting som kommer til at have indflydelse på dit månedlige budget.

Hvad mener du?